Blogg

Klimat och väder i Filippinerna

vader-klimat-filippinerna

Det är precis som i många sydostasiatiska länder ett tropiskt klimat även i Filippinerna. Man kan dela upp klimatet i två olika säsonger, den torra och den regniga säsongen.

Självklart finns det undantag till den här reglen, men det är ungefär så det ser ut. Inlandet, nära och i bergen är relativt kallt och inte alls lika fuktigt som det är vid kusten.

Filippinernas klimat är varmt och fuktigt året runt, det har ingen betydelse om det är den regniga eller den torra säsongen utan det är alltid varmt och hög fuktighet om man jämför med de flesta andra länder i världen. Klimatet är på flera sätt väldigt likt Thailands förutom att Filippinerna kan få tyfoner.

Självklart varierar klimatet i de olika delarna av landet då det finns över 7000 öar som sträcker som från norr till söder.

När är det bäst väder i Filippinerna? Hint: Den torra säsongen

Filippinernas torra säsong börjar i December och avslutat ungefär i slutet av Juni någon gång. Under denhär perioden så existerar inga monsuner, men det kan komma regn emellanåt och en del kraftiga vindar ibland. Om det regnar i den torra perioden så är det oftast på eftermiddagen och en kortare skur vilket faktiskt kan vara rätt så skönt.

Den torra perioden för klimatet i Filippinerna kan i sin tur delas upp i två olika delar. Mellan December till februari så är det lite kyligare och väldigt torrt väder. Januari är det kallaste månaden på året, ungefär som i Thailand, med cirka 25 grader i medeltemp. Så allt för kallt är det ju inte.

Mellan mars till juni så är det som absolut varmast, och även på natten så går det aldrig under 25 grader så det är skapligt varmt. Här rekommenderas verkligen luftkonditionering.

Den bästa månaden att besöka Filippinerna är antagligen i mars då det inte har hunnit bli alldeles för vamt och då det bör vara som allra minst regn.

Om du skulle vara i Filippinerna i maj då det är som varmast så kan vi rekommendera Baguio dit det flesta rika från huvudstaden manilla åker till. Det ligger i inlandet så man kommer ifrån den värsta fuktigheten som finns vid kusten.

När är det regnsäsong i Filippinerna? 

När det regnar i Filippinerna så regnar det ordentligt! Monsun efter monsun. 

Regnsäsong pågår från juli till november.

Kan man då besöka landet under denna period? Juli, augusti och september så kan du räkna med regn varenda dag, men solen kan ändå titta fram emellanåt. Så vill du ha en strandsemester och ligga i gassande sol hela tiden så är det naturligtvis ingen höjdare. Men oktober och november så har regnet avtagit så då går det absolut att besöka landet. Man bör också tänka på att man kan bli solbränd även om det är moln, så vissa ser molnen som något positivt, för mycket sol mår ingen bra av. Naturligtvis är det mindre folk och det är billigare under regnperioden vilket också kan vara ett plus.

Tyfoner

Mellan juli till oktober så har Filippinerna problem med tyfoner som kommer från stilla havet och påverkar den östra kusten av filippinerna. Tyfonerna kan ha vindar på uppåt 140 km i timmen och är naturligtlivs livsfarliga. Man delar upp dem i varningar från 1, 2 och 3, där 3 är starkast. Häng med i nyheterna om en tyfon närmar sig!

Väderet i Filippinerna

Vädret i Filippinerna kan variera en hel del. Under regnperioden är det något kallare och naturligtvis mycket blötare. Temperaturerna är dock ganska jämna över året och du behöver aldrig frysa när du är i Filippinerna. För att läsa mer om klimatet så kan du titta in på vår sida om klimat i filippinerna.

Medeltemperaturer från Cebu som är en vanlig turistdestination är följande:

 • Jan: 26.8°C
 • Feb: 27°C
 • Mars: 27.8°C
 • Apr: 28.8°C
 • Maj: 29.4°C
 • Jun: 28.7°C
 • Jul: 28.3°C
 • Aug: 28.4°C
 • Sep: 28.3°C
 • Okt: 28.1°C
 • Nov: 27.9°C
 • Dec: 27.3°C

About the author

filippinernaguiden_admin