Blogg

Kriminalitet och säkerhet i Filippinerna

kriminalitet-brott-filippinerna

Filippinerna är ett underbart land och har bland vissa fått ett oförtjänt rykte av att vara osäkert. Jämför man med länder i Sydamerika så är Filippinerna mycket säkrare och på ungefär samma nivå som Thailand.

Antal mord per invånare är t.ex lägre i Filippinerna. Det är dock nästan omöjligt att jämföra statistik mellan länder då det inte går att jämföra brottsstatistiken på rätt sätta pga av korruption och villighet att anmäla brott.

Det finns dock en del saker att tänka på om man skall resa till Filippinerna, vi västerlänningar är inte vana vid de trick som finns här nere.  Det är viktigt att vara uppmärksam hela tiden och hålla koll på var man har sina värdesaker. Barn används tyvärr för att lura turister. Det kan vara barn som kommer fram och leker med dig och drar i dina byxor, det du inte vet är att det ena barnet stjäl din plånbok eller mobiltelefon.

Transport

Runt om i landet så finns det så kallade Jeeps som används som publika transporter, det är lätt att ta sig fram och det är billigt, men de är ofta fullpackade med människor så se till att alla håller händerna i styr. Tri-Cycle (trehjuling) används också lite överallt och där så är det viktigt att man väljer en tri-cycle som är registrerad och det märker man genom att de alltid har siffror målade, vilket betyder att de är registrerade. Det är också lätt att bli lurad som turist eftersom en resa med en kanske tri-cycle kostar 50 peso för en Filippinare för just den resan, så kostar det dubbelt eller tre gånger så mycket för dig. Fråga gärna någon på ditt hotell vad en resa egentligen ska kosta.

Taxi

Om man befinner sig i Manila så är Taxi ett vanligt sätt att förflytta sig på. Det finns två grundregler att tänka på: hoppa aldrig  in i en taxi som redan har en passagerare. Även så skall du alltid begära att föraren startar taximetern, vägrar han och börjar bråka så kliv bara ur.

När man reser runt i Filippinerna så skiljer det sig mycket mellan norr och söder. De norra delarna är mer säkrare och de södra delarna är mer riskabla som till exempel Mindanao, men det finns även säkra ställen där så läs på lite mer om platsen som ni skall resa till.
Var försiktig med att ha smycken på er synligt vilket är en onödig risk.

Generellt säkerhetstänk

Stå inte öppet med plånboken och så många ser hut mycket pengar du har i plånboken.  Håll dig också borta från ”Hello friend” människor, de är oftast bara ute efter att dra nytta av dig och inte alls din kompis i huvud taget. Hotell är också en viktig del att tänka på så att det är säkert, och då betala gärna lite extra för ett få den säkerheten så ni kan känna er trygga, men ett finare hotell.
Andra saker är att alltid ha kopia på pass och id-handlingar om du skulle råka ut för något på resan. Det behöver så klart inte bli rånad, du kan faktiskt tappa dem. De allra vanligaste brotten man stöter på som turist i Filippinerna är prostitution och fickstölder/stölder. Rån och mer grov brottslighet är inte alls vanligt bland turister. Du kan läsa mer om brott i Filippinerna på den här externa länken.

About the author

filippinernaguiden_admin