Visum Filippinerna

Turistvisum:

Det finns olika typer av visum till Filippinerna, men vi från de nordisk länderna får alltid 30 dagar vid inträde i landet. Vill du sedan stanna längre så måste du gå till närmaste migration kontor som finns på många platser runt om i landet. Där kan du förlänga visumet upp till 59 dagar och det du behöver är en kopia på ditt pass, senaste inträde och en ifylld ansökan som finns på alla kontor. Du kan också efter det stanna totalt i 18 månader innan du måste lämna landet och varje ansökning om visum görs sedan var 60 dag. Tänk på om du stannar i landet över 2 månader så måste du även ha ett så kallat ACR I-Card vilket är som ett ID kort som är ett bevis på att du stannar i landet giltigt. Kommer du sen att passera gränsen på 6 månader så måste du även ha en Departure Clearance som du ansöker om tidigast 2 veckor innan du planerar att lämna landet. Tänk på att gå till en fotobutik först och ta med dig 2 stycken foton till migrationsverket.

Observera!

Gå inte till migrationsverket på Filippinerna i shorts och sandaler! Då kommer du inte att släppas in. Det är långbyxor och skor som gäller!

Du kan också ta kontakt direkt med Filippinska ambassaden för att ansöka direkt om ett turistvisum i maximalt 12 månader, om du vet att du skall stanna en längre tid. Här hittar du länken till Filippinska ambassaden och här finns även de uppdaterade priserna som kan ändras till och från:

http://www.philembassy.no/consular-services/visa

visum filippinerna

Balik Bayan:

Om du är gift med en Filippinsk medborgare så finns det något som heter Balik Bayan. Det är en fördel för de som vill stanna i landet utan att ansöka om en permanent visering. Vid inträde i landet (som måste då vara även med din make/maka från Filippinerna så kan man då begära direkt Balik Bayan hos migrations officeraren. Det kommer då att krävas ett bevis på giftermålet via papper som finns att hämta hos det lokala folkbokföringsregistret NSO. Tänk på att du måste vara gift i Filippinerna för att det skall vara giltigt och även att maken/makan har samma efternamn i passet, det kan ibland gå utan.

Studentvisum:

För att studera i Filippinerna krävs följande:

Nämnda skolan skall vidarebefordra ansökan till kommissionen för utbildning (CHED) för godkännande. När de har godkänts, skickas ansökan vidare till Bureau of Immigration och utvisning (BID), om den godkänns, kommer den att överlämnas till utrikesdepartementet (DFA). DFA kommer att informera den filippinska ambassaden för utfärdande av studentvisum. Den filippinska ambassaden ska sedan meddela studenten detta.

Läs mer om studentvisum här och alla dess varianter:

http://www.philembassy.no/consular-services/visa/student-visa

 

Permanent uppehållstillstånd och andra viseringar:

Det är svårt att få permanent uppehållstillstånd i Filippinerna, men det finns olika varianter till exempel om du är gift med en Filippinsk medborgare så kan man ansöka om en visering som uppdateras varje år. Permanent uppehållstillstånd ges oftast bara till personer med Filippinsk härkomst.

Läs mer här:

http://www.philembassy.no/consular-services/visa