Blogg

Visum till Filippinerna

visum-filippinerna

När du ska ut och resa kan det vara svårt att veta om du behöver ett visum eller inte och i så fall, vilket visum? Det finns många olika typer av visum för olika situationer. Om du ska resa till Filipinerna kan du dock slappna av. Vi ska nämligen gå igenom allt du behöver veta om visum till Filipinerna.

Kortare semester

Ett visum till Filipinerna behövs inte om du bara ska dit på en kortare semester. 30 dagar får du som svensk befinna dig i landet utan ett visum. Du måste dock vid ankomst kunna visa upp en flygbiljett ut ur landet plus ett pass som är giltigt i minst 6 månader.

Längre semester – 60 dagar

Självklart kan du även stanna i Filipinerna längre än 30 dagar, då behöver du dock ett visum om du vill undvika böter. Ett visum till Filipinerna i tre månader är till exempel väldigt enkelt att få. Först får du stanna 30 dagar i landet (en månad). Sen kan du på migrationskontoret på plats ansöka om ett visum som räcker i upp till 59 dagar. Ditt pass måste dock fortfarande vara giltigt i minst 6 månader när du ansöker om ditt förlängda visum.

Om du planerar att vara borta ännu längre kan du faktiskt förlänga ditt visum ytterligare, det är bara att ansöka igen när de 59 dagarna gått ut. Ett turistvisum till Filipinerna kan förlängas upp till totalt 18 månader. Det finns alltså inget visum till Filipinerna i 6 månader som många andra länder erbjuder. Du får istället förlänga ditt visum gång på gång. Om du i förtid vet om hur länge du ska befinna dig i landet kan du dock ansöka om ett visum innan resan. Detta sker vid Filipinernas ambassad, den närmaste ligger i Oslo.

Pensionär i Filipinerna

Med tanke på klimatet som råder i Filipinerna är det inte konstigt att många funderar på att pensionera sig här. Det är dock ganska krångligt att få ett permanent visum, så vida du inte är just en pensionär. För att få ett Visum till Filipinerna som pensionär behöver du bara lämna en deposition på 35 000 – 50 000 USD. Summan beror på hur gammal du är. Efter denna deposition finns inga gränser för hur länge du får stanna i landet.

Att pensionera dig i Filipinerna är därmed dyrt men fullt möjligt om du sparat ihop till en ordentlig pension.

Studentvisum

För att studera i Filippinerna krävs följande:

Nämnda skolan skall vidarebefordra ansökan till kommissionen för utbildning (CHED) för godkännande. När de har godkänts, skickas ansökan vidare till Bureau of Immigration och utvisning (BID), om den godkänns, kommer den att överlämnas till utrikesdepartementet (DFA). DFA kommer att informera den filippinska ambassaden för utfärdande av studentvisum. Den filippinska ambassaden ska sedan meddela studenten detta.

Läs mer om studentvisum här och alla dess varianter:

Balik Bayan – Gift med en Filippinsk medborgare

Om du är gift med en Filippinsk medborgare så finns det något som heter Balik Bayan. Det är en fördel för de som vill stanna i landet utan att ansöka om en permanent visering. Vid inträde i landet (som måste då vara även med din make/maka från Filippinerna så kan man då begära direkt Balik Bayan hos migrations officeraren. Det kommer då att krävas ett bevis på giftermålet via papper som finns att hämta hos det lokala folkbokföringsregistret NSO. Tänk på att du måste vara gift i Filippinerna för att det skall vara giltigt och även att maken/makan har samma efternamn i passet, det kan ibland gå utan.

Permanent uppehållstillstånd och andra viseringar:

Det är svårt att få permanent uppehållstillstånd i Filippinerna, men det finns olika varianter till exempel om du är gift med en Filippinsk medborgare så kan man ansöka om en visering som uppdateras varje år. Permanent uppehållstillstånd ges oftast bara till personer med Filippinsk härkomst.

Läs mer här: http://www.philembassy.no/consular-services/visa

Klädkod hos migrationskontoret:

När vi svenskar reser till tropiska länder packar vi oftast shorts och T-shirt, de lite ”finare”, kläderna lämnas ofta hemma. Hos migrationskontoret i Filipinerna accepteras inte shorts eller sandaler, klädkoden är faktiskt väldigt strikt. Se därför till att packa lite ”finare” kläder för att inte råka ut för problem när du vill förlänga ditt visum.

Visum kan verka krångligt men det är faktiskt ganska enkelt när man börjar lära sig lite mer. Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig få lite klarhet i vad som krävs för att du ska få besöka Filipinerna och vi hoppas självklart att du får en fantastisk semester!

About the author

filippinernaguiden_admin