Mat

 

När man är ute och reser så går det hand i hand med att få vara med av nya smakupplevelser och vara med om nya saker. Precis som i alla andra länder i Asien så älskar den lokala filippinaren sitt ris som oftast kokas eller ångas till maten. Även på kedjor som vi känner igen från Sverige så säljer även McDonalds på Filippinerna kyckling med ris, och var man är går så serveras det kyckling. Deras egna varumärke Jollibee är en lokal snabbmats kedja som finns överallt och serverar mestadels kyckling. Eftersom Filippinerna i sig är influerat av den amerikanska livsstilen så finns det många snabbmatskedjor vilket gör också att många faktiskt blir småfeta tidigt. 🙂

mat filippinerna

Om vi går till vanliga filippinaren så äter normalt alla filippinare Pandesal på morgonen vilket små brödbitar som kan handlas på de lokala bagerierna fram till runt 7-8 på morgonen. En del via olika provinser äter istället ris med torkad fisk för att det är billigt och man klarar sig länge. Sen kommer vi till Merienda som betyder mellanmål och kan jämföras med våra kaffe och bröd pauser som kan vara allt från majs till olika kakor som har en söt fyllning med klibbigt ris, buko som är färsk ung kokosnöt etc. När en Filippinare dricker något gott eller sitter i en gemenskap så är det viktigt att så kallad Pulutan vilket är ”finger mat” (picking foods) och används också ibland som huvudmåltid.

De mest populära varianterna är sisig vilket är en känd lokal maträtt eller Pulutan som innehåller mycket fett så det gäller att ta det försiktigt om man är på en diet. Sen kommer vi till Chicharon vilket är fläsk fett eller skinnet som har blivit saltat, torkat och sen friterat. Som många alla andra filippinare så älskar man vinäger och Chicharon säljes alltid med vinäger som man doppar det i. En annan vanlig rätt som säljs överallt är så kallade fiskbullar och är nog den rätten som de flesta äter mest i landet då det kan köpas på gatan och i varuhusen och i alla köpcentrum.

När det är högtider i Filippinerna eller Fiesta så brukar den populära rätten Pancit Canton stå på bordet vilket är nudlar som är kokta på ett speciellt sätt och blandas med olika grönsaker och griskött. Lumpia är också en fest rätt som är en friterad rulle som har olika ingredienser som kan vara allt från räkor, nudlar etc, ja allt vad filippinaren kan hitta på. Om man är intresserad och gillar stark mat så finns det ett gott kännetecken på Filippinerna, och det är att allt som är starkt heter Express som Bicol Express vilket är en maträtt som kommer från provinsen Bicol som innehåller kokosnötsmjölk och är stark kryddad med Chili.

Det man skall tänka på när man besöker Filippinerna är att skall man äta så kallad gatumat så kolla var den lokala filippinaren äter sin mat. Hygien på marknader och annan gatumat är dålig med kött och fisk som säljs under stekande hetta så skall ni handla och äta mat så rekommenderar vi köpcentrum istället där det finns så kallad Foodcourt med mat från hela världen billigt.