Filippinerna - Mat

Filippinerna är inte lika kända för sin mat som andra asiatiska länder, men har ändå mycket gott att prova. Här kan du läsa om mat från Filippinerna och vad du ska tänka på när du är på restaurang där.

Filippinsk mat du inte får missa

Filippinsk mat har mycket att erbjuda, och här kan du läsa om några av de riktiga höjdarna som du särskilt rekommenderas prova på när du har chansen på filippinsk restaurang.

Lechon

Lechon är en fläskrätt som består av helstekt gris serverad i skivor tillsammans med andra rätter. Den finns i flera varianter, och det finns bra restauranger helt specialiserade på lechon.

Lumpia

Lumpia är en filippinsk variant på vårrullar, med ett tunt "skal" och antingen matig fyllning eller något sött som till exempel bananer, beroende på om det äts som förrätt eller fika.

Pancit Canton

Pancit Canton är en rätt gjord på kinesiska äggnudlar, serverade med fläskkött, grönsaker och citrusfrukten calamansi. Det är en god rätt som ofta serveras på högtider, men också går att få till vardags.

Pandesal

Pandesal är ett lätt sötat bröd som ätes i form av varma frallor, ofta med pålägg och ibland doppat i varm dryck eller mjölk. Filippiner har det ofta till frukost.

Chicharrón

Chicharrón är en typ av plockmat eller tillbehör som görs genom att fritera svål, alternativt kyckling, så att den blir puffig. Den ätes tillsammans med andra rätter, och doppas i vinäger.

Sisig

Sisig kan jämföras med pytt i panna, men består av fläskkött, paprika, gul- och vitlök, med rå äggula och limesaft. Rätten är god, och räknas som en klassisk filippinsk rätt.

Att besöka restaurang för mat i Filippinerna

Det finns vissa saker som kan vara bra att vara medveten om när du ska äta mat i Filippinerna, men det är inte egentligen något komplicerat som du behöver lära dig.

Bordsskick på restaurang

Folk har för det mesta överseende med turister - särskilt på turistinriktade restauranger - men på lokala restauranger bör du vara medveten att man äter med högerhanden - och att det anses ofint att använda vänsterhanden. Fyll inte heller ditt eget glas - istället fyller du och bordsgrannen varandras.

Gatumat

Filippinerna är en stor kultur för gatumat, särskilt i större städer. Det finns mycket gott här att prova, men tänk på att gatumat som varit ute i värmen kan ge dig magproblem.

Dricks

Filippinerna har inte en drickskultur, men som alltid är det ett bra sätt att visa uppskattning för personal som har gjort ett bra jobb - särskilt då de ofta har relativt låga löner. Ge dricks kontant för att säkerställa att personalen får behålla den.

Priser

Priser i Filippinerna varierar stort beroende på vart du går. Lokala restauranger är generellt mycket billiga, medan sådana inriktade mot turister eller som är belägna på större orter kostar mer.