Filippinerna - Stränder & öar

Filippinerna är ett populärt resmål - inte minst för sina stränder och öar. Här finner du bra information om vad det finns att göra på Filippinernas öar och vilka stränder som finns att besöka.

Boracay

Boracay är den största destinationen för turister på Filippinerna, och har flera gånger utsätts till bästa ö att resa till av Tripadvisor och Condé Nast Traveller. Ett tag var ön stängd för turister, men sedan 2018 är det återigen öppet.

En av öns främsta dragplåster är White Beach - en fyra kilometer lång vacker strand indelad i tre sträckor, varav den första har lyxiga hotell, den andra en utomhusgalleria med platser att äta och dricka, och den tredje är mer lugn och mer riktad mot turister på en budget.

Ta dig till Boracay

Det finns inte något direktflyg från Sverige till Boracay, utan du behöver ta dig till Filippinernas huvudstad Manila. Därifrån kan du flyga till Caticlan, och sedan ta en båtresa till Boracay på bara cirka en kvart. Alternativt kan du flyga från Manila till Kalibo, och därefter ta buss eller bil till färjan till Boracay.

Att göra på Boracay

Boracay är ett utmärkt resmål till solsemestern, och det finns en hel del att göra, från att sola och bada till att gå på museum, shoppa, och äta och dricka gott.

Sola och bada på stranden

Boracay har ett flertal stränder, varav den mest populära är White Beach - men det finns också andra som den vackra Diniwid Beach, och Ilig Iligan Beach, som passar bra för den som tycker att det är för mycket folk på White Beach. Det är varmt väder året om, men lite mindre varmt och mer regnigt juni-november.

Ät, drick och shoppa på D’Mall

D'Mall är en utomhusgalleria på White Beach, som lätt går att nås från station 1 och 2. Här kan du shoppa, och det finns också många restauranger och barer, samt ett snabbköp. Tänk på att en del av butikerna inte tar kort, och att du därför behöver ha med dig kontanter.

Motag Living Museum

Motag Living Museum är inte som ett vanligt museum, utan är en interaktiv upplevelse där du får uppleva och lära dig om traditionella hantverk, sånger, matlagning och lantbruk. Aktiviteten erbjuds en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen alla dagar utom torsdag, och måste bokas minst en dag i förväg.

Åk på solnedgångskryssning

I och med Boracays vackra natur har det blivit mycket populärt att avsluta dagen med att åka solnedgångskryssning på några timmar med en paraw. Det finns ett flertal båtar att åka med, men då det är en populär aktivitet gäller det att boka dem i förväg för att få plats.

Boracays bästa stränder

Den främsta anledningen till Boracays popularitet som resmål är dess vackra stränder, som många vill sola och bada vid. Den mest populära är White Beach, men det finns också andra.

White Beach

White Beach är den strand som är allra mest populär och välkänd, och det är inte svårt att förstå varför - det är väldigt vackert där. Den fyra kilometer långa stranden är uppdelad i tre sträckor, varav nummer 3 är lugnare än de övriga.

Diniwid Beach

Den halvmåneformade Diniwid Beach är inte lika känd som den stora White Beach, men anses av många vara ännu finare, och nås via stigen längs vattnet från sträcka 1 på White Beach. Den är lugnare och tystare, och perfekt för avkoppling.

Ilig Iligan Beach

Ilig Iligan Beach är inte alls lika populär som White Beach, trots sin vackra utsikt och sin fina pudriga sand - vilket blir till dess fördel, då det är väsentligt mycket lugnare där och mycket färre turister. Enda problemet är att den ligger lite avsides.

Bohol

Bohol är ett populärt resmål för turister, som utöver sina stränder också drar många besökare för sin vackra natur, med bland annat många vattenfall, grottor, och de unika Chokladkullarna. Det finns även mängder av intressanta och vackra historiska byggnader som Baclayonkyrkan. Ön är också känd för sina många festivaler, som hålls i varje stad och by för att fira deras respektive skyddspatroner: några av de stora sådana är Sandugofestivalen i juli och Tagbilaranfestivalen i slutet av april.

Ta dig till Bohol Island

Det går inte att flyga direkt till Bohol från Sverige, utan du blir tvungen att mellanlanda. En metod är att ta dig till Manila eller Cebu City på Filippinerna och att sedan ta dig sista biten till Tagbilaran på Bohol med antingen flyg eller med en färja på cirka fyra timmar.

Att göra på Bohol

Det finns mycket att göra på Bohol utöver bara sol och bad. De är särskilt kända för Chokladkullarna, men också för sina lokala festivaler och sin natur och sitt djurliv.

Chokladkullarna

Chokladkullarna - eller Chocolate Hills - är ett mystiskt och vackert naturfenomen som består av över 1200 nästan identiska, runda kullar på 30 till 50 i höjd. Forskare vet ännu inte hur de uppkom, och de har blivit ett kännetecken för Bohol. Namnet kommer från hur de blir chokladbruna när gräset torkar under den torra säsongen.

Träffa spökdjur

En gång i tiden fanns spökdjur i världens alla regnskogar, men nu finns bara några bestånd kvar, bland annat på Filippinerna. Du kan få träffa dem på Philippine Tarsier Foundations besökscenter, som är öppet varje dag klockan 9 till 16. Du behöver boka biljett, men inträdet är mycket billigt.

Besök Baclayonkyrkan

Är du intresserad av historia och arkitektur? Då är Baclayonkyrkan något för dig - den är den första kristna byggnaden på ön och en av de första på Filippinerna, och ses numer som en nationell kulturskatt och ett av landets kännetecken. Utöver gudstjänst finns här också ett litet museum med religiösa antika föremål.

Gå på lokala festivaler

Det finns många lokala festivaler som hålls runt om på Bohol i alla dess städer och byar, där deras lokala skyddspatroner firas. Sandugofestivalen hålls under hela juli, och Tagbilaranfestivalen över månadsskiftet i slutet av april - men det finns också många andra, så kolla vilka som hålls när du ska dit.

Bohols bästa stränder

Bohol har en mängd vackra stränder för alla smaker - oavsett om du är ute efter de populäraste alternativen eller något lugnare och mer avsides finns det bra möjligheter för dig.

Alona Beach

Alona Beach är ett utmärkt val, som inte enbart har fin vit sand, blått vatten och en vacker utsikt, utan också praktiskt nog ligger nära flera sevärdheter. Perfekt om du har för avsikt att också besöka Chokladkullarna eller träffa spökdjur.

Doljo Beach

Doljo Beach är en tre kilometer lång sandstrand som till stor del är outvecklad och obebyggd, vilket är perfekt för dig som vill njuta av Bohols vackra natur. Samtidigt är den relativt nära hotell och boenden, och bara 15 km från Alona Beach.

Bolod Beach

Bolod Beach är en allmän strand som är populär bland lokalbefolkningen, med vacker vit sand och grunt vatten som passar bra även för familjer med mindre barn. Det går också att hyra ett tält för två och övernatta på stranden.

Siargao Island

Siargao Island har sedan länge varit populärt bland surfare på grund av de bra möjligheter till surf som finns vid stranden Cloud 9, men det börjar också bli mer populärt bland turister generellt. Se dock upp när du bokar, då priserna för boende stiger rejält kring slutet på september och början av oktober i samband med en stor surftävling.

Generellt är det dock relativt billigt att semestra på Siargao jämfört med andra öar, och det finns mycket vacker natur att uppleva där.

Ta dig till Siargao

Du kan inte flyga direkt från Sverige till Siargao, utan du måste mellanlanda i antingen Manila eller Cebu på Filippinerna. Från bägge dessa kan du flyga till flygplatsen Sayak på Siargao - och därifrån är det 45 minuter till Cloud 9. Om du vill kan du också åka båt från Cebu till hamnen i Dapa.

Att göra på Siargao

Det finns mycket att göra på Siargao, oavsett om du är aktiv och ser fram emot att surfa vid Cloud 9, eller om du vill se och uppleva natur och sevärdheter.

Surfa vid Cloud 9

En av de saker Siargao är mest känt för bland turister är surfing - och framför allt på vågorna vid stranden Cloud 9. Vågorna är bra att surfa på året om, men särskilt från september till december. Boende är dock också dyrare under den här perioden, så planera resan därefter.

Sohoton Cove National Park

Sohoton Cove National Park är en park med mycket vackert att se i naturväg - från dess blå lagun och maneterna som bor där, till stora kalkformationer och den självlysande grottan Hagukan Cave. Det är bäst att boka en rundtur i förväg så du säkert får plats. Du tar dig dit med båt från Dapa.

Ät grillat på Mama’s Grill

Mama's Grill är en familjeägd restaurang som sägs erbjuda de godaste grillade rätterna på ön, med allt från fisk och skaldjur till fläsk, kyckling, korv och vegetariskt. Tänk på att stället är väldigt populärt, och att därför reservera ett bord om du inte är beredd att vänta - särskilt om ni är flera.

Wakeboarding i Siargao Wakepark

Har du provat på wakeboarding? Det erbjuds av Siargao Wakepark länds en 100 meter lång flod, och passar såväl nybörjare som erfarna wakeboardare. Du behöver boka biljetter till wakeboardingen, men i detta ingår också ledsagning av en guide samt att du får låna all utrustning du behöver till wakeboarding.

Siargaos bästa stränder

När det gäller stränder är Siargao mest känt för Cloud 9 och dess möjligheter till surfning, men det är bara en av de stränder som finns att besöka och njut av.

Cloud 9

Cloud 9 är populärt bland surfare - och om det är det du är ute efter är surfmöjligheterna bäst från september till december, men är bra också resten av året. Stranden är vacker och passar även för sol och bad, och har en mysig pir.

Alegria Beach

Alegria Beach är en tystare och lugnare strand som passar utmärkt för dig som vill koppla av och få lite lugn, med färre turister. Du hittar den på nordligaste Siargao - cirka en och en halv timme från General Luna.

Magpupungko Beach

Magpupungko Beach erbjuder inte bara sol och bad som vilken strand som helst, utan också naturliga hällkar som går att dyka i när tidvattnet drar sig undan mellan klockan 10 och 12. Resten av tiden har turister inte tillträde på grund av säkerhetsrisker.

Malapascua

Malapascua är en ö som utmärker sig genom att inte alls vara så exploaterad och utvecklad för turister som de populärare alternativen som Boracay, och som därför drar mycket färre besökare - vilket är en stor fördel för dig som vill njuta av naturen och komma ifrån all trängsel och allt stök. Den är även känd för att erbjuda bra möjligheter till dykning, med bra siktdjup och vrak från andra världskriget att utforska. Tänk på att ta med kontanter då det saknas bankomat på ön.

Ta dig till Malapascua Island

Det går inte att flyga direkt till Malapascua från Sverige, utan du behöver först flyga till Cebu. Därifrån tar du dig med buss till Maya på ungefär tre och en halv timme till fyra timmar, och sedan åker du med båt därifrån till Malapascua på ungefär en halv timme.

Att göra på Malapascua

Malapascua är främst känt för sina möjligheter till dykning, men det är inte det enda du kan hitta på där - det finns också vackra klippor att se, och bra restauranger med levande musik.

Dykning

Malapascua är populärt bland dykare, och det är inte svårt att förstå varför med vattnets bra siktdjup och de andravärldskrigsvrak och undervattensdjur som går att se där. Om du inte själv är erfaren och har utrustning rekommenderas det att du kontaktar den filippinska dykklubben Evolution Diving innan du sätter igång.

Hippocampus Beach Resort

Hippocampus Beach Resort anses ha den bästa baren på Malapascua, och serverar både drinkar och middag. Varje dag mellan 4 och 6 på kvällen har de happy hour, och de har ett band som spelar musik varje kväll efter solnedgången - det är ett mysigt sätt att tillbringa kvällen och umgås med andra turister.

Villa Sandra

Villa Sandra är en bar och restaurang som är känd för sin reggae-inspirerade färgglada inredning och deras reggaeband som spelar musik om kvällen. Utöver möjligheter att äta och dricka till god musik finns det också kuddar och hängmattor att vila sig i medan du umgås med övriga i ditt sällskap eller lär känna andra turister.

Saturday Night Disco

Lördagskvällar omkring klockan 11 på kvällen hålls regelbundet partyt Saturday Night Disco. Det är inte för alla - men om du tycker om dans och teknomusik är det bara att bege sig till basketplanen på norra halvan av ön vid 11-tiden. Det behövs ingen inbjudan eller bokning, utan alla är välkomna att delta.

Malapascuas bästa stränder

Malapascua är inte den mest kända bland Filippinernas öar, men har ändå flera stränder som är väl värda att besöka, från de mer lugna till de som erbjuder bra dykmöjligheter.

Langob Beach

Langob Beach är en av de tystaste och lugnaste stränderna på Malapascua - tack vare att det ligger lite avsides utan ställen att övernatta på alldeles i närheten. Det är också en av de vackraste stränderna, med vackra palmer och turkost vatten.

Bounty Beach

Bounty Beach är en av de mest populära stränderna på ön, med många dykare och badare, och med flera restauranger och butiker. Det är med andra ord något som vänder sig till de flesta - men som är mer högljutt än Langob.

Lighthouse Beach

Lighthouse Beach är inte bara en mysig strand att spendera dagen på, utan utmärker sig också för hur vackert det är vid solnedgången. Du kan nå dit med båt, men det är också vacker utsikt vid en promenad från Langob till Lighthouse.

Malapascua

När du drömmer om att utforska de hisnande stränderna och förtrollande öarna i Filippinerna är det viktigt att vara väl förberedd för att få ut det mesta av din strandsemester. Från att välja rätt öar som passar dina preferenser till att veta vilka vaccin som behövs, finns det mycket att överväga när du planerar din resa. Ta del av våra bästa tips inför resan som maxar din resa till Filippinerna.